perjantai 10. elokuuta 2012

Raunioilla taas

Treeniputki raunioilla jatkuu, jotta saisi ton koiran koekuntoon. Tottistakin oon ihmeen ahkerasti tehnyt koiran kanssa, ihan perusjuttuja. Se luoksetulohomma pitäisi saada kuntoon ja yleensäkin seuraaminen, ettei se pyllyilisi mulle - ainakaan niin paljoa. :) Tänään oltiin siis Lahdessa ja harjoiteltiin saman tyyppisiä asioita. Tuli puheeksi, että pitäisi opettaa koiraa työskentelemään mahdollisimman itsenäisesti raunioilla, koska a) kansallisissa kisoissa ei katsota hyvällä jos ko hiihtää koko ajan koiran perässä/koira ei irtoa itsenäiseen työskentelyyn ja b) kansainvälisissä kokeissa koiraa saa ohjata vain kahdelta sivulta raunioaluetta eli ko ei saa tulla kasalle ollenkaan. Jälkimmäinenhän on minusta ihan järkyttävän typerää, minä ainakin työskentelen koiran kanssa parina, tarkkailen koko ajan koiran toimintaa, käytöstä ja eleitä etsiessä, jolloin tiedän mitä se nyt hakee ja ensinnäkin missä se on jo etsinyt! Ja muutenkin voin pyytää koiraa tarkistamaan. IPORissa koiraa vaan lähetetään sivulta etsimään ja etsittävä aluekin on todella iso, jolloin koiran tulee aivan itsenäisesti siellä etsiä.

No, tämän takia siis treenattiin tänään niin, että itse en noussut kasalle ollenkaan, vaan seurasin vain kahdelta sivulta kun koira työskentelee. Kun Ruuti ilmaisi niin silloin kävin tietty kasalla. Tuolla ei ollut irtoamisen kanssa ongelmaa. Paikka on jo tuttu ja alue muutenkin melko pieni niin etenemisessä ei ole mitään ongelmaa. Koira työskenteli rauhallisesti ja huolellisesti, löysi reippaassa tahdissa kaikki ukot. Kaikki kolme mm oli samaan aikaan piiloissa. Eka puoliumppari oli putkistossa keskellä kasaa, löytyi nopeasti. Toka oli umppari, mutta koira tunki itsensä sinne väkisin sisään. Kolmas oli toisessa putkistossa ja häiriöhenkilöiden sekoittaessa hajua koiran oli haastavampaa paikallistaa, missä mm on, mutta Ruuti tarkensi hienosti ja etsi hajunlähjettä intensiivisesti. Ruuti muutenkin työskentelee hienosti muista häiriöhenkilöistä ja melusta huolimatta.

Tänään vahvistettiin ilmaista siten, että koira sai heti pienen palkan ekasta haukusta ja sitten sen jälkeen jatkoi ilmaisua ja mä tulin paikalle ja sen jälkeen iso palkka rasiasta. Mun mielestä Ruuti vähän katkoi tämän takia haukkuaan ukoilla. Treenien lopuksi mietittiin, että olisi hyvä haukkuvien koirien kanssa aina ennen treenin alkua haukuttaa sitä, jolloin joira virittyy ja samalla "avaa ääntään", jolloin ilmaisu on rohkeampaa ja voimakkaampaa etsiessä. Tosin minusta Ruutin ilmaisu ei koskaan ole ollut huono. Se saisi jonkin verran rytmikkäämmin haukkua, mutta muuten haukku on voimakasta ja jatkuvaa.

Loppuun kuva nukkuvista kaveruksista: :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti